Presseskriv: To utgivelser av Tirill – FairyMusic oktober 2011

Tales from Tranquil August Gardens og Nine and Fifty Swans

 

Generelt skriv:

I 2003 utga låtskriver og vokalist Tirill Mohn sitt debutalbum ”A Dance with the Shadows” på Michael Pipers label  The Wild Places i Brooklyn, USA – like etter selskapets utgivelse av Linda Perhacs legendariske “Parallolograms”, remastret.  Albumet fikk utmerkede anmeldelser i internasjonal musikkpresse (se linker under), og ble relativt raskt  utsolgt via nettbasert salg – mye grunnet Pipers entusiasme for denne plata.  Men planene om nye opplag og nye utgivelser ble avbrutt da Piper døde brått i 2008. I kjølevannet av dette bestemte Tirill seg for å starte sin egen norskbaserte label. En kopi av masteren ble funnet, og ideer til ny coverkunst tok form. Samtidig ble oppfølgeren ”Nine and Fifty Swans” spilt inn, og en releaseplan på 3 utgivelser; 2 cd’er og 1 vinyl ble utarbeidet.  Albumene har utgivelsesdato 20.oktober i år.
Genremessig kan man høre elementer  fra 70-tallets singer songwriter-tradisjon , folk, progressiv rock, klassisk – og middelaldermusikk , med en del moderne innslag som gir denne musikken en egen stilart. Arrangementene er gjennomarbeidede og landskapene atmosfæriske. Feminint som Emiliana Torrini. Melankolsk som Nick Drake.  I tidligere anmeldelser har musikken blitt kategorisert som ”feminin, gotisk folk med progressive elementer” – en beskrivelse som vel dekker det meste.
Musikerne har  bakgrunn i svært forskjellige stilarter, fra jazz til improvisasjonsmunikk, via folk og arkaisk musikk, til klassisk, pop og elektronika – og er med på å gi musikken det  særegne soundet. Alle er rutinerte med lang fartstid i musikkbransjen, bl.a. fra band og artister som Slagr, Mari Boine, Jaga Jazzizt, White Willow, We, Kristin Sevaldsen, Kari Bremnes, Silje Nergaard og Urban Tunells Klezmerband.
Tirill, som også arrangerer og produserer musikken sin selv, har bakgrunn i bl.a. progrockbandet White Willow, det lyrisk-psykideliske bandet Dis, femme fatale-bandet Bella Devas og middelalderensemblet Schola Instrumentalis, samt et studium i arrangering, gitar og slagverk ved Musikerutdanningen på NISS.  Tirill har skrevet musikk til cd-utgivelser siden 1994.
De fysiske albumene er tilgjengelige på www.tirill.no/store
Digital nedlastning distribueres av www.thebizmo.com , og gjør albumet tilgjengelig fra de fleste nedlastningssteder.

Anmeldelser:
http://www.musicaldiscoveries.com/digest/digest.php?a=viewr&id=433
http://www.allmusic.com/album/r684891

Andre nettsteder:
www.tirill.no            www.breakingtunes.com/tirill           www.myspace.com/tirillmusic

Tirill – Tales from Tranquil August Gardens (FAM001/FAM003)
FairyMusic  oktober 2011

Norsk reutgivelse av A Dance with the Shadows (WILD013 2003)

Da albumet ble innspilt i perioden 1998 – 2003, florerte demotapene under tittelen ”Tales from Tranquil August Gardens”. Det er denne tittelen som nå gjenerobrer plata,  som første gang ble utgitt i Brooklyn i 2003 med tittelen ”A Dance with the Shadows”.
Albumet ble spilt inn som et rent studioprosjekt,  og  de første opptakene fant sted natterstid i Oslo Lydstudios lokaler. Plata tok sakte form, og var et prosjekt ved siden av jobb og studier. Etterhvert ble innspillingene flyttet til Lydkjøkkenet og produsent Øystein Vesaas, og her ble også flere musikere involvert: Venner fra tidligere band, og bekjente fra musikkmiljøet stilte velvillig opp for å gjøre denne plata et faktum. For Tirill var arrangementene og lydlandskapet hovedfokus, og hele 17 musikere utgjorde besetningen på plata.
Plata er genuint atmosfærisk, med et ”tykt” og dynamisk sound. Tekstene beskriver ofte det lengtende følelseslivet og dens metaforer og paralleller i naturen. Fra et internasjonalt ståsted blir musikken ofte nevnt med klare begrep om nordiske trekk og ”Norwegian sound ”. Fra et norsk ståsted, derimot,  oppleves nok musikken heller eksotisk.
Musikken ble spilt live ved flere anledninger året etter utgivelsen i 2003, og bandet som tok form ble grunnlaget for innspillingene til neste album:

Tirill – Nine and Fifty Swans (FAM002)
FairyMusic  oktober 2011

Albumet ”Nine and Fifty Swans” er Tirills 2.soloalbum. I likhet med debutplata  ”A Dance with the Shadows” (2003) befinner hun seg i landskapet gotisk folk, med elementer fra flere stilarter. Lydbildet er fortsatt preget av atmosfæriske landskap, mens instrumentvalget denne gangen er med på å gi denne plata mer luft og rom. Man kan kanskje også høre at bandet har spilt endel  live sammen i forkant av opptakene. Dette er i hvert fall en hovedforskjell mellom denne og forrige utgivelse, som var et genuint studioprosjekt.
Men albumene har mer til felles enn det som skiller dem: de karakteristiske stemningene, arrangementene, koringene og flere av de samme dyktige musikerne er med på å gjøre denne plata til en tydelig og gjenkjennelig oppfølger.
Tekstene er hentet fra William Butler Yeats’ diktning, og er utgangspunktet for det irsk-inspirerte soundet denne plata er preget av. Yeats brukte ofte mytologiske elemter til å skape sin poetiske verden. Svanene, som er symbolet for denne utgivelsen, beskrev ofte en ren, distansert skjønnhet eller tap av kjærlighet – noe vakkert som eksisterte utenfor hans rekkevidde og  i fravær av relasjon til ham. Disse gjennomgående betraktningene hos dikteren beskrives  som om de ikke savner eller søker svar. De er sannhetsbærende i seg selv, og åpner opp et rom for undring. Og det er denne skumringstimen som er utgangspunktet for komposisjonene på plata.

Leave a Reply